Ga naar hoofdinhoud
Paul van Olm

Paul van Olm (1947) studeerde fysische geografie aan het Instituut voor Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn studie werkte hij bij het Ministerie van Landbouw en Visserij. De geologie bleef altijd zijn grote hobby en met name de paleontologie.

Paul heeft vanaf 2003 eerst het secretariaat van de NGV (en dat op een uitmuntende wijze!) en vanaf 2015 tot en met 2017 het voorzitterschap ingevuld voor de NGV. Mede door zijn toedoen is de NGV er in geslaagd om door middel van een aansprekend blad Grondboor & Hamer en door boeiende themadagen de leden van de NGV te binden.

Daarnaast heeft Paul zich ingezet voor meer samenwerking met Stichting GEA zodat er één keer per jaar een gezamenlijke contactdag is van GEA donateurs en NGV leden. Deze dag wordt gezamenlijk georganiseerd. Ook is Paul de trekker geweest om samen met Hans Sanders en Herman van Dennebroek van Stichting Gea om te komen tot een federatieraad. Een raad die zou moeten uitgroeien tot een samenwerkingsorgaan voor alle groeperingen die zijn betrokken bij geologie in Nederland.

Paul is ook bekend door zijn werk (o.a. als gids) voor het van der Lijn reservaat. Een uniek reservaat dichtbij Urk waarbij zwerfstenen uit het Saalien aan de oppervlakte liggen op de keileembodem van de vroegere Zuiderzee. Door middel van het kort houden van de begroeiing wil men de bezoeker een beeld geven van deze zwerfstenen. Daar staat Paul nog veel werk te wachten. Immers de toegankelijkheid en diefstal/vandalisme gaan helaas vaak samen.

In de jaren negentig richtte hij een geologisch/paleontologisch reisbureau op en maakte jarenlang paleontologische reizen met belangstellenden naar met name Oost-Europa. In 2004 trad hij toe tot het bestuur van de Stichting Georeizen en werd hij actief reisleider voor deze organisatie en begeleidde hij tientallen reizen. Gedurende vele jaren worden er in het mededelingenblad van Grondboor & Hamer de geologische reizen gepromoot. Velen van de leden van de NGV hebben al mogen genieten van de deskundige reizen die zo gemaakt worden.

Back To Top