Geologie

Geologie of aardkunde (γεος = aarde, λογος = wetenschap) is de wetenschap die de Aarde, haar geschiedenis en de processen die haar vormen en gevormd hebben, bestudeert. Geologie behoort tot de aardwetenschappen. Wetenschappers die de geologie als vakgebied hebben, worden geologen genoemd. Aardwetenschappen, ook wel geowetenschappen genoemd, is de verzamelnaam voor alle natuurwetenschappen die de planeet Aarde bestuderen.

 

De NGV uitgave Geologie in telegramstijl is een uitermate nuttig naslagwerk van 153 pagina's dat hier digitaal beschikbaar is. Het bevat o.a. een trefwoordenregister met omschrijvingen van geologische terminologie.  

 

Deze website beoogt niet uitgebreide geologische informatie te geven en daarmee tientallen bestaande websites te dupliceren.  Op onze pagina websites verzamelen wij links naar interessante websites.

 

In Nederland bestaan een aantal geologische opleidingen. Professionele geologen werken in de olie-industrie, mijnbouw, constructie-industrie, bij de overheid (geologische dienst), musea en veel meer.  Maar geologie en deelgebieden ervan zijn ook zeer boeiend als hobby.  Zo zijn er vele verzamelaars van fossielen, mineralen en zwerfstenen. Voor veel mensen gaat het puur om het estetische genoegen van een mooi object, maar anderen verdiepen zich in vorming en herkomst. Verder kan kennis van de geologie in hoge mate bijdragen aan de waardering van landschappen die u tijdens vakanties ziet.  De NGV probeert de kennis van de geologie te verbeteren door het organiseren van evenementen en cursussen, en door middel van publicaties. 

 

Fossielen als hobby. Afbeeldingen met afmeting van 2000 zo goed als mogelijk op naam gestelde fossielen uit  260 beschreven vindplaatsen.