Geologie van de Maas

Docent : Dhr. Hans de Jong
Wanneer : zaterdagen 4, 11 en 18 december 2021
Tijdstip : 11.00 – 16.00 uur
Locatie :

Huis 73

Hinthamerstraat 72-74

5211 MR  's-Hertogenbosch

Tel: 073-680 29 00

Bereikbaarheid   : zie www.huis73.nl
Kosten :

€ 115,- voor NGV-leden en € 150,- voor niet-NGV-leden.

Aanmelding is compleet en definitief na ontvangst van het inschrijvingsformulier èn ontvangst van het cursusgeld op rekeningnummer NL46 INGB 0001 1821 07 t.n.v. Nederlandse Geologische Vereniging, Nijverdal, o.v.v. cursus Maas

Maximum aantal deelnemers : 18 personen (vanwege de coronamaatregelen)
Inschrijven : Klik hier voor het inschrijfformulier

 

 

Cursus Geologie van de Maas, december 2021


Inhoud cursus

 

Als een schitterend zilveren lint slingert de Maas door het noorden van de provincie Limburg. Ik sta op de Mookerhei en kijk tegen de dalende avondzon omlaag naar de vlakte van de Maas. In de verte, aan de horizon, zie ik als een dunne blauwgrijze streep de begrenzing van de Peelhorst. Het is een prachtig uitzicht in het oranje kleurige licht.

 

Er is maar een klein stukje van de Maas zichtbaar. Vanaf deze afstand zie je niet goed dat de Maas hier eigenlijk vrij is. Er liggen dijken langs de rivier om het slingeren en vooral de hoge waterstanden te beteugelen. Verder zuidelijk, stroomopwaarts bij Boxmeer, verandert de riviervlakte in het Maasdal. Nog verder naar het zuiden wordt dat dal steeds beter herkenbaar. Tot Boxmeer heeft de rivier zich in het landschap ingesneden. Het dal wordt pas echt veel dieper in het landschap vanaf Maastricht in de richting van België. In de Ardennen is het echt spectaculair met in de dalwanden oud vast gesteente waarvan de scheefstelling, plooien en breuken gemakkelijk zichtbaar zijn.

 

Prachtig zoals langs het gehele verloop van de rivier zijn geologische geschiedenis ontrafeld wordt: letterlijk een bewogen geschiedenis, want tektoniek heeft een belangrijke rol gespeeld in de vorming van het Maasdal. De Maas is een rivier waaruit je veel over de geologie van Nederland te weten kunt komen: laagland en een oud gebergte, ze zijn de getuigen van een belangrijke Europese rivier.