Geologie en landschappen van Europa

Docent : Marcel van Schoor
Wanneer : zaterdagen 9, 16 en 23 oktober 2021
Tijdstip : 11.00 – 16.00 uur
Locatie :

Huis 73

Hinthamerstraat 72-74

5211 MR  's-Hertogenbosch

Tel: 073-680 29 00

Bereikbaarheid   : zie www.huis73.nl
Kosten :

€ 115,- voor NGV-leden en € 150,- voor niet-NGV-leden.

Aanmelding is compleet en definitief na ontvangst van het inschrijvingsformulier èn ontvangst van het cursusgeld op rekeningnummer NL46 INGB 0001 1821 07 t.n.v. Nederlandse Geologische Vereniging, Nijverdal, o.v.v. cursus Landschappen

Maximum aantal deelnemers : 18 personen
Inschrijven : Klik hier voor het inschrijfformulier

 

 

Cursus Geologie en landschappen van Europa, oktober 2021

 

Inhoud cursus

 

U woont in Europa en u vindt het een mooi continent met prachtige landschappen. U gaat er graag op vakantie en u bent geïnteresseerd in geologie. Hoe is het landschap om mij heen ontstaan, hoe ziet het er onder de bodem uit en hoe past deze omgeving in het grotere geheel?, zijn vragen die in u opkomen.


In deze cursus gaan we de geologische geschiedenis van Europa ontrafelen. Hoewel slechts de westelijke voortzetting van het veel grotere Azië, bezit Europa een ongeëvenaard grote verscheidenheid aan gesteenten en geologische structuren. De complexe en boeiende geologische geschiedenis die hieraan ten grondslag ligt, heeft het afwisselende Europese landschap voortgebracht. Aan de hand van fundamentele geologische en landschap vormende processen als gebergtevorming, metamorfose, erosie door rivieren en gletsjers, vulkanisme, enz., kijken we hoe het Europese landschap ontstaan is. Als voorbeeld behandelen we een aantal karakteristieke gebieden waar de uitwerking van één of meerdere van deze processen goed te zien is en die een bezoek meer dan waard zijn.


Het is mede te danken aan de grote geologische variatie dat in Europa de geologie als wetenschap ontstaan is. Het is leuk om te constateren dat veel begrippen in deze discipline een Europese oorsprong hebben. Het zou het verkennen van de geologische wordingsgeschiedenis voor ons als Europeanen nét iets makkelijker moeten maken. Des te meer reden om aan deze cursus deel te nemen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spanje, LasTuerces Villaescusa-de-las-Torres, Palencia, 2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Noorwegen, Jostedalsbreen, Bergsetbreen, Jostedola, 2017