Ga naar hoofdinhoud
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Themadag Engeland – Een dag onder auspiciën van het Landelijk Geologisch Platform

23 april 2022-10:00 - 16:00

Engeland. Een mooi land met een enorme variatie in landschappen, een enorme geologische geschiedenis en met heel veel kust. Plekken om langs de kust te struinen en bijv. fossielen te zoeken of in Cornwall, zover het nog mogelijk is, de verlaten “halden” te bezoeken.

De stichting Geologische Activiteiten (GEA) organiseren op zaterdag 23 april 2022 samen met de Nederlandse Geologische Vereniging (NGV) onder auspiciën van het Landelijk Geologisch Platform (LGP) een dag met als titel “Engeland”. Het doel is om de geïnteresseerden/verzamelaars met elkaar in contact brengen zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten. Er zijn boeiende lezingen over de Engelse geologie, over fossielen en mineralen uit Engeland.

Als key note spreker komt Tom Costes, bedrijfsleider bij het UKWC (Rogely Mine, Diana Maria Mine) uit Engeland.

Daarnaast is er een boekenmarkt met boekhandelaren en antiquariaten en verzamelaars tonen hun verzamelingen. Als u materiaal uit Engeland wilt meenemen wat u wilt weggeven of ruilen dan kunt u een tafel krijgen. Handel of verkopen is niet toegestaan. Alleen weggeven of ruilen.

Alle leden NGV en donateurs GEA, studenten Aardwetenschappen, leden van de Paleobiologische kring; leden van BVP en van de Jeugdbond voor Natuur en Milieustudie, betalen een bijdrage van € 5,- voor koffie/thee. Alle andere bezoekers betalen € 10 wat aan de ingang van de zaal kan worden voldaan.

Aanmelden voor de ENGELAND dag is verplicht i.v.m. de beveiliging in het gebouw en de catering. De aanmelding is inmiddels gesloten.

LET OP: De locatie is gewijzigd. De nieuwe locatie is: Aula Groevenbeekcollege, Paul Krugerweg 42, Ermelo.

Programma

10.00 – 11.00 Registratie, koffie/thee met een kleine typisch Engelse lekkernij! Elkaar ontmoeten en tijd voor het bezoeken van de tafelpresentaties en boekenmarkt.
11.00 – 11.45 Lezing 1 Engeland: de geologie door Marcel van Schoor.
11.45 – 12.30 Lezing 2 Maarten Overweel over zoeken langs Jurassic Coast.
12.30 – 14.00 Lunchtijd. Neem zelf uw lunchpakket mee! Bezoek aan boekentafels; bekijken van mineralen en fossielen uit Engeland van NGV leden en GEA donateurs. Stand van GEA, NGV en Gemma.
14.00 – 14.45 Lezing 3 Tom Costes over fluoriet uit de Diana Maria mijn/Rogerly mijn. Tom werkt daar als bedrijfsleider.
14.45 – 15.00 Pauze.
15.00 – 15.45 Lezing 4 Vervolg lezing Tom Costes, mogelijk ook over Lady Annabella mijn.
15.45 – 16.00 Slot: iets over de zoekmogelijkheden in Engeland. Hans Sanders

Sprekers

Marcel van Schoor
Tom Costes
Hans Sanders

Tafelpresentaties

Uitnodiging: leden (en niet-leden) die in hun verzameling materiaal uit Engeland hebben worden hierbij gevraagd iets van hun materiaal te laten zien. Graag aanmelden bij Clarinus Nauta (ngv.voorzitter@geologienederland.nl) of bij Hans Sanders (voorzitter.gea@gea-geologie.nl)

Als u een tafelpresentatie verzorgd krijgt u uw aantoonbare reiskosten met een maximum van 50 euro vergoed en een lunchbox.

Boeken en tijdschriften vormen een belangrijke bron voor mensen die zich in hun hobby willen verdiepen. Daarom zijn  boekhandelaren en antiquariaten aanwezig met een zeer groot assortiment boeken en tijdschriften. Daarnaast is de Bibliotheek van de NGV toegankelijk waar alleen leden van de landelijke NGV gebruik van kunnen maken. Zij kunnen eventueel ook van tevoren literatuur bestellen die dan op deze dag in ontvangst kan worden genomen.

Samenvattingen lezingen

Fluoriet uit het Weardale

door Tom Costes

Sinds 2018 in dienst als een van de vaste professionele mineralogen van het moederbedrijf Crystal Classics.

Fluoriet van Weardale is al bekend sinds de vroege Middeleeuwen al was dat enkel voor zijn industriële toepassingen. De mineralogische waarde van de regio kwam pas echt aan het licht tijdens de 18 de en 19 de eeuw. Heel County Durham was een erg waardevol gebied voor “The Church of England” voor z’n rijkdom aan lood, zink en “fluorspar”. Elke Britse historische verzameling heeft enkele stukken in z’n bezit vanuit die gloriejaren. Sinds de Tweede Wereldoorlog gaat het spijtig genoeg bergaf met de Engelse mijnindustrie en alle ertsmijnen zijn gesloten. Niemand had kunnen denken dat ergens in de jaren 70’ enkele mensen gingen proberen om een nieuwe mijn te openen voor de prachtige specimen. De mijn kreeg de naam van de groeve waarin de rijke aders zich bevonden en tot op de dag van vandaag telt dit nog steeds als een van de grote must have’s in iedere collectie: The Rogerley mine. Dit project is al enkele keren van eigenaar gewisseld tot het in 2017 bij Ian Bruce van Crystal Classics terecht kwam.

Fluoriet van Weardale, Engeland

Gegevens

Datum:
23 april 2022
Tijd:
10:00 - 16:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:

Organisatoren

NGV
GEA

Locatie

Aula Groevenbeekcollege
Paul Krugerweg 42
Ermelo, 3851 ZJ
+ Google Maps
Back To Top