skip to Main Content
Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Themadag Bewegende aardplaten en ALV

18 februari-09:30 - 17:00

Op zaterdag 18 februari 2023 organiseert de Nederlandse Geologische Vereniging een themadag over de beweging van de aardplaten en de gevolgen daarvan. De beweging van aardplaten veroorzaakt aardbevingen, vulkanisme en klimaatverandering.

Na de lezingen is er een Algemene Ledenvergadering.

Doel van een themadag is o.a. de verzamelaars /geïnteresseerden /wetenschappers met elkaar in contact te brengen; er wordt een aantal lezingen verzorgd, zodat men zijn/haar kennis over de hobby kan vergroten; er kunnen verzamelingen getoond worden en er is een boekenmarkt aanwezig.

Als tegemoetkoming in de kosten betalen leden een eigen bijdrage van € 5,- voor koffie/thee. Niet-leden betalen € 20,- (inclusief koffie/thee). Aan de ingang van de zaal te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar.
Studenten die geologie / earthsciences / aardwetenschappen studeren betalen alleen 5 euro voor koffie /thee.

Aanmelden is niet meer mogelijk.

Luchtfoto van een deel van de San Andreasbreuk in het Carrizo Plain National Monument. (Foto: John Wiley User:Jw4nvc - Santa Barbara, California - Eigen werk, CC BY 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6028782)

Programma themadag

09.30 – 10.15 Registratie, koffie/thee, ontmoeting, tentoonstelling, geologische boekenmarkt.
10.15 – 11.05 Arwin Deuss – De opbouw van de Aarde.
11.05 – 11.55 Wouter Schellart – Het modelleren van subductieprocessen en mega aardbevingen.
12.00 – 13.00 Lunchpauze (neem uw eigen boterham mee). Ontmoeting, tentoonstelling, boekenmarkt.
13.00 – 13.50 Jan Wijbrans – Subductie bij de Cycladen.
13.50 – 14.40 Ronald van Balen – De neotektoniek in Europa ingezoomd op de Ardennen en het Roerdalslenksysteem.
14.40 – 15.00 Koffiepauze
15.00 – 16.45 Algemene Ledenvergadering. Zie voor de agenda elders in het mededelingendeel of in de nieuwsbrief.

Sprekers

Arwen Deuss
Wouter Schellart
Jan Wijbrans
Ronald van Balen

Voorbereiding

Wilt u zich voorbereiden op deze dag? Kijk dan eens naar NPO Start, Grote vragen met Arwen Deuss, seizoen 1 aflevering 2 van 17 sept. 2020. Voor de rechtstreekse link naar de betreffende aflevering klik hier.

Tafelpresentaties (Aanmelden graag voor 25 januari 2023)
Uitnodiging: leden (en niet-leden) die iets willen laten zien wat aan bewegende aardplaten gerelateerd is worden hierbij gevraagd iets van hun materiaal te laten zien. Wij denken hierbij bijvoorbeeld aan de oudste gesteenten op aarde en aan gesteenten uit de mantel. Graag aanmelden bij Clarinus Nauta (ngv.voorzitter@geologienederland.nl) Deze leden krijgen een reiskostenvergoeding aangeboden van maximaal 50 euro.

Boeken en tijdschriften vormen een belangrijke bron voor mensen die zich in hun hobby willen verdiepen. Daarom zijn boekhandelaren aanwezig met een zeer groot assortiment boeken en tijdschriften. Daarnaast is de Bibliotheek van de NGV toegankelijk waar alleen leden van de landelijke NGV gebruik van kunnen maken. Zij kunnen eventueel ook van te voren literatuur bestellen die dan op deze dag in ontvangst kan worden genomen.

Locatie: De themadag wordt gehouden in het Victor J. Koningsbergergebouw van de Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4b, Utrecht-Uithof. Goed bereikbaar met eigen auto en openbaar vervoer. Parkeergelegenheid: parkeerterrein Budapestlaan en verderop bij de hoek van Princetonlaan en Sorbonnelaan is ook een parkeerterrein. Parkeren op zaterdag is gratis.
Voor actuele reisinformatie OV gebruik de NS app.

Gegevens

Datum:
18 februari
Tijd:
09:30 - 17:00
Evenement Categorieën:
,
Evenement Tags:
,

Organisator

NGV

Locatie

Victor J. Koningsbergergebouw
Budapestlaan 4a-b
Utrecht, 3584 CD Nederland
+ Google Maps
Back To Top