Cursus Vulkanisme

 

Docent : Dhr. Marcel van Schoor
Wanneer : zaterdagen 6, 13 en 20 maart 2021
Tijdstip : 11.00 – 16.00 uur
Locatie :

Huis 73

Hinthamerstraat 72-74

5211 MR  's-Hertogenbosch

Tel: 073-680 29 00

Bereikbaarheid   : zie www.huis73.nl
Kosten :

€ 115,- voor NGV-leden en € 150,- voor niet-NGV-leden.

Aanmelding is compleet en definitief na ontvangst van het inschrijvingsformulier èn ontvangst van het cursusgeld op rekeningnummer

NL46 INGB 0001 1821 07 t.n.v. Nederlandse Geologische Vereniging, Nijverdal, o.v.v. cursus Vulkanisme

Syllabus : Optioneel en aan te schaffen bij de docent (€ 20,-)
Maximum aantal deelnemers : 18 personen (vanwege de coronamaatregelen)
Inschrijven : Klik hier voor het inschrijfformulier

 

 

Cursus Vulkanisme, maart 2021


Inhoud cursus

 

Een gevaarlijke schoonheid; vulkanen staan bekend om hun gespleten persoonlijkheid. Ze stralen serene rust uit of verspreiden nietsontziende verwoesting. Bij het overrompelende natuurgeweld van vulkanen voelt de mens zich nietig en kwetsbaar. Daar staat tegenover dat veel vulkanische landschappen tot de mooiste gebieden op aarde behoren. Het zijn toeristische trekpleisters waar men kan genieten van prachtige natuur en van vulkanische bijverschijnselen als heetwaterbronnen en warme modderbaden. Geothermaal water wordt gebruikt voor verwarming en energieopwekking en belangrijke minerale grondstoffen zijn gevormd door vulkanische activiteit.

 

De moderne vulkanologie laat zien dat vulkanen een sleutelrol spelen in de aardse dynamiek. De verwijdering van warmte uit de aarde is de drijvende kracht van het vulkanisme en de oorsprong van vulkanen ligt dan ook in de processen die zich afspelen in de aardkorst en, nog dieper, in de aardmantel. Zo vormt een vulkaan een venster naar het inwendige van de aarde en heeft vulkanische activiteit de evolutie van het leven en de geschiedenis van de mens sterk beïnvloed.

 

De cursus begint met het bespreken van de positie van vulkanische activiteit binnen het geheel van globale dynamische processen van planeet Aarde. Daarna volgt het verhaal over de zoektocht van de mens naar een verklaring voor het verschijnsel vulkanisme. Het grootste deel van de cursus bestaat uit een behandeling van de veelzijdige activiteit en verschijningsvorm van vulkanen. Een groot aantal vulkanen en vulkaangebieden dienen daarbij als voorbeeld. Dit is een explosieve cursus waarin veel brandende vragen over vulkanen beantwoord zullen worden.