Lezingen, excursie en fossielenmarkt in Futureland
25-01-2014 11:00:00
svh

Fossiele Noordzeebodemvondsten in de spotlight
Eeuwenoude vondsten centraal in FutureLand

Zandlagen uit lang vervlogen tijden, toen de bodem van de Noordzee land was, geven hun geheimen prijs. In het weekend van 25 en 26 januari organiseert FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, een fossielenmarkt over de bijzondere paleontologische vondsten op en rondom het nieuwste stukje Nederland. In samenwerking met de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren en de Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie wordt een serie lezingen en workshops gehouden. Tevens is er een gratis strandexcursie waarbij Walter Langendoen laat zien wat er aan vondsten op het Maasvlaktestrand ligt. Ook geeft prehistoriespecialist en kunstenaar Remie Bakker een workshop mammoeten kleien en kunnen bezoekers op een heus bottenspreekuur terecht waar eigen vondsten beoordeeld worden door een specialist. De tijdelijke tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ laat zien hoe het leven in de Maasdelta er vroeger uit heeft gezien.

Praktische informatie
Op zaterdag 25 en zondag 26 januari 2014 vertellen wetenschappers over de paleontologische vondsten van de Noordzeebodem uit de tijd voordat de zee er bezit van nam en over de mogelijkheden om zelf nieuwe vondsten te ontdekken in de omgeving van het Maasvlaktestrand. FutureLand is deze dagen geopend van 11:00 tot 17:00 uur. Voor de lezingen kan niet van tevoren worden ingeschreven. Op de dag zelf zijn gratis kaartjes te verkrijgen bij de balie. Let op, het aantal plaatsen is beperkt.

Programma zaterdag en zondag
Dit weekend biedt voor iedereen met interesse in het verleden een breed aanbod met leuke en interessante lezingen en activiteiten:

Doorlopend
Fossielenmarkt
Verschillende vondsten worden tentoongesteld door de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren, van sabeltandtijger tot grottenleeuw. De Werkgroep voor Tertiaire en Kwartaire Geologie (WTKG) toont de fossiele schelpen van het strand van Maasvlakte 2.
•       Ook zijn er doorlopende workshops, zoals een workshop over conserveren ‘Van vondst tot pronkstuk’ en een workshop ‘Gereedschap uit de prehistorie’.
•       Bottenspreekuur
Eigen meegebrachte vondsten worden gedetermineerd door ’bottendokters’.

Lezingen
•       Zaterdag:
o       Jelle Reumer, directeur Natuurhistorisch Museum Rotterdam, over vondsten van Maasvlakte 2 en de nieuwe Maasvlakte 2 Oervondst Checker;
o       Algemene presentatie over de aanleg van Maasvlakte 2;
o       Werkgroep Pleistocene zoogdieren over de werkwijze en activiteiten van deze werkgroep.
•       Zondag:
o       Walter Langendoen, vinder van 34 fossiele hyenakeutels, over dagelijks fossielen zoeken op het Maasvlaktestrand. Hyenakeutels, mammoetbotten, woelmuiskiesjes en nog veel meer, zijn verzameling omvat inmiddels duizenden fossielen;
o       Algemene presentatie over de aanleg van Maasvlakte 2;
o       Werkgroep Pleistocene zoogdieren over de werkwijze en activiteiten van deze werkgroep.

Workshops
•       Zaterdag en Zondag
o       Vondsten, vuursteen en werktuigjes
Jan Hendriks en Adrie de Vries van de Werkgroep Pleistocene Zoogdieren vertellen welke prehistorische gebruiksvoorwerpen er bij de aanleg van Maasvlakte 2 gevonden zijn, hoe ze gemaakt zijn en waarvoor ze gebruikt zijn. Het komt allemaal aan bod tijdens deze workshops, met een demonstratie vuursteen gebruik en de mogelijkheid om het eigen vakmanschap te testen.
•       Zondag
o       Mammoet boetseren  (alleen zondag)
Kunstenaar Remie Bakker boetseert een heuse mammoet. Jong en oud gaan, geïnspireerd door Bakker, zelf met klei aan de slag.

Excursie
•       Zondag
o       Op expeditie met Walter Langendoen
Onder leiding van ervaren strandzoeker Walter Langendoen worden er gratis strandexcursies georganiseerd, waarbij uitleg en tips gegeven worden over het zoeken van archeologische en paleontologische schatten op het Maasvlaktestrand. Vertrek per bus vanaf FutureLand en de excursie duurt een uur. Opgeven kan via www.futureland.nl.

Tentoonstelling ‘Beleef het verleden’
Tijdens de aanleg van Maasvlakte 2 zijn veel overblijfselen gevonden van dieren en mensen die in voorbije tijden in dit gebied leefden. Deze worden getoond tijdens de tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ in FutureLand. Bezoekers stappen in een 'tijdmachine' die ze rechtstreeks naar de middensteentijd brengt. Ze staan oog in oog met een jager-verzamelaar in zijn kamp, gebaseerd op de nederzetting gevonden bij opgravingen onder water in de Yangtzehaven. Ook kunnen bezoekers op de foto met een levensechte babymammoet. De tentoonstelling 'Beleef het verleden' is nog te zien tot 6 maart 2014.

Over FutureLand
FutureLand is het hele jaar gratis toegankelijk voor jong en oud, je beleeft er de haven van de toekomst. FutureLand staat op de grens van de huidige Maasvlakte en biedt uitzicht op Maasvlakte 2 in ontwikkeling. Het informatiecentrum is gratis toegankelijk en, naast de themadagen, geopend van dinsdag tot en met vrijdag en op zondag. Het programma voor 2014 vind je hier: https://www.maasvlakte2.com/uploads/programma_futureland_2014.pdfSinds de opening in mei 2009 ontving FutureLand al ruim een half miljoen bezoekers. Het informatiecentrum is door de ANWB benoemd tot één van de vijf meest innovatieve uitjes van 2013. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.futureland.nl. Adres FutureLand: Europaweg 902, 3199 LC Maasvlakte, Rotterdam Havennummer 8213.