Ga naar hoofdinhoud
De nieuwe naam van het tijdschrift is geworden.....

Zaterdag 23 september is tijdens de lezingendag in Naturalis de naam bekend gemaakt van het tijdschrift dat de Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten gaat uitbrengen. De nieuwe naam luidt: CONGLOMERAAT. De naam is bedacht door Willem Peletier. Hij werd zaterdag dan ook in het zonnetje gezet.

Conglomeraat kan worden opgebouwd uit kleine stukjes steen, waartussen ook fossielen kunnen voorkomen. Daarnaast bevat veel conglomeraat ook veel verschillende mineralen zoals kwarts, veldspaat, dolomiet en calciet. Samen vormen ze één geheel. Zo is het ook met het nieuwe tijdschrift waarin artikelen over verschillende geologische verschijnselen bij elkaar worden gebracht.

De conglomeraat op de foto is afkomstig uit Kundler Klamm, omgeving Kufstein, Tirool, Oostenrijk en is een begeerde steen vanwege zijn kleurrijkdom. Er worden uit de conglomeraat zelfs siervoorwerpen geslepen.

Grootte: 19,5 x 11,5 x 13 cm. Collectie en foto: Herman van Dennebroek

Conglomeraat is een gesteente dat is opgebouwd uit brokken gesteenten en/of mineralen van verschillende grootte. De brokken uit de Kundler Klamm zijn afkomstig van vroegere gebergten (ongeveer 430 miljoen jaar oud) en door rivieren en gletsjers getransporteerd en afgezet. Door het transport werden scherpe kantjes van gesteente afgeslepen. Het losse materiaal, klein en groot, stapelde zich op en werd later zelf ook weer door vele andere lagen bedekt. Er ontstond een enorme druk op het losse materiaal waardoor dit aan elkaar gekit werd tot een nieuw samengesteld gesteente. Dit proces vond ongeveer 280 miljoen jaar geleden plaats in het gebied waar nu de rivier door de Kundler Klamm stroomt.

Back To Top