Themadag Paleozoïcum: Fossielen en andere gebeurtenissen

Op zaterdag 16 september 2017 organiseerde de NGV een themadag over Het Paleozoïcum, met nadruk op de fossielen uit die Era.

 

Plaats: Koningsbergergebouw Universiteit Utrecht, Budapestlaan 4 b, Uithof-Utrecht (tegenover de Botanische Tuinen)

1e verdieping: registratie, koffie/thee, tafeldemonstraties, geologische (boeken)markt in de foyer en omringende studieruimten.

Lezingen in zaal Cosmos ook op de 1e verdieping.

 

Als tegemoetkoming in de kosten betalen leden een eigen bijdrage van € 5,- voor koffie/thee en de organisatie. Niet-leden betalen € 10,-. Aan de ingang te voldoen. Koffie en thee zijn in de pauzes beschikbaar. U dient zelf een boterhammetje voor tussen de middag mee te nemen.


Als nieuw onderdeel presenteert Jan Verhofstad een cursus voor het gebruik van luchtfoto's met als titel 'De Aarde vanuit de hemel'. Daartoe staan een vijftal tafels opgesteld met stereoscoop en vele instructieve luchtfotos.

 

Het Paleozoïcum is de ‘steentijd’ van de geologische geschiedenis. Het begint met de 'Cambrische explosie' en eindigt met de 'Moeder aller massa-extincties' op de Perm-Trias grens.

Het is een wereld in opbouw waar gaandeweg de evolutie van dieren en planten allerlei niches invult. Soms gaat het mis en eindigt een periode met het verdwijnen van vele soorten door geheel verschillende oorzaken. Maar het verdwijnen van soorten opent weer nieuwe perspectieven voor de evolutie van andere soorten.

Soms is er een luikje open die een blik biedt op deze bijzondere wereld. Op vele plaatsen en in verschillende perioden zijn locaties met een bijzondere fossilisatie. De Burgess shale in Canada, de Chengjiang fauna in China, de leistenen van Bundenbach, de Mazon creek fauna in de VS, en de bijzondere vindplaatsen van trilobieten in Fezouata in Marokko en België vertellen ieder hun eigen, spannende, verhaal!

 

Programma

10.00 - 11.00  

Registratie, koffie/thee - boekenmarkt, bibliotheek NGV, tafeldemonstraties, luchtfoto instructie en demonstratie

11.00 - 11.45   Inleiding Jan Smit (NGV): Het Paleozoïcum: Begin en Einde en van alles daar tussenin
11.45 - 12.15   Mark Wolvers: Uitzonderlijke vormen van fossilisatie in het Paleozoïcum
12.15 - 13.30  

Lunchpauze (neem uw eigen lunchpakket mee), boekenmarkt, bibliotheek NGV, tafeldemonstraties, luchfoto demonstraties

13.30 - 14.15  

Frederik Lerouge: Trilobieten uit Marokko: preparatie en vondst omstandigheden

14.15 - 15.00   Steve Donovan: The Cambrian world: Secrets of the Burgess shale
15.00

  Afsluiting en einde

 

Door op de naam van de spreker te klikken kunt u de presentatie of een samenvatting daarvan zien. Dat kan even duren. Niet van alle sprekers zijn presentaties/samenvattingen beschikbaar.

 

Tijdens de pauzes zijn er tafeldemonstraties, en kunnen luchtfoto's bestudeerd worden.