Landschappen voor reizigers

Wanneer : Zaterdag 14, 21 en 28 juli 2018 plus 4 en 11 augustus 2018 van 11.00 u tot 16.00 u
Waar : SIO, Thorbeckelaan 2, 8014 AZ Zwolle (038-4651360)
Bereikbaarheid : Zie www.siozwolle.nl
Docent : Dr. Tom Reijers
Kosten : € 145,- voor NGV-leden en GEA-donateurs; € 195,- voor niet-leden en niet-donateurs (maar lidmaatschap NGV kost € 35/jaar)
Aanmelden :

Inschrijven is niet meer mogelijk.

 

Landschappen voor reizigers

 

Een praktisch overzicht voor gebruik op reis in West-Europa. Er is enige overlap met de cursus Introductie in de geologie.

 

Op reis zien wij natuur- en cultuur landschappen aan ons voorbij trekken. Om de aarde begrijpend te leren zien, helpt het om iets te weten van het ontstaan van natuurlijke – en cultuurlandschappen. Natuurlijke landschappen zijn een afgeleide van de onderliggende geologie en van natuurkrachten die de aardkorst beïnvloeden.

 

Daarnaast zijn er door de mens gemaakte cultuurlandschappen. In deze cursus wordt de nadruk gelegd op de natuurlijke landschappen, maar aspecten van cultuurlandschappen blijven niet onbesproken. Gewapend met enige kennis van geologie en landschapskunde en met een praktische samenvatting daarvan (een syllabus van ongeveer 100 pagina’s) om op reis te gebruiken, leren wij beter begrijpen hoe de wonderlijke, complexe en unieke 'dode aarde' werd gevormd. Deze cursus beoogt die ‘dode aarde’ springlevend te maken.

 

Cursus programma:

- Inleiding

- De dynamische aarde

- Energiebronnen voor kringlopen

- Plaattektoniek is de grootste van die kringlopen

- De vorming van Oer- en Paleo-Europa

- De vorming van Meso- en Neo-Europa

- Gebergten in soorten en maten in ruimte en tijd

- ‘Plateaus, kloven, bekkens, kratons'

- Cultuur landschappen

- Antropoceen en conclusies

 

Deze cursus biedt tevens achtergrondinformatie voor  een excursie via Georeizen naar de Noord-Spaans Cantabrische kust van 12 tot en met 19 september 2018. Ook voor de excursie is het nog mogelijk zich in te schrijven, tot 1 juli 2018 (zie www.georeizen.nl : excursie "Prehistorie, Archeologie, Geschiedenis en Geologie van de  Noord-Spaans Cantabrische kust ").